bibu2014_ballonger
bibu2014_ballonger
I samband med den just avslutade biennalen har juryn för bibu 2016 också fullgjort sitt uppdrag och på biennalens sista dag, lördagen den 21 maj 2016, presenterade Bibu AB den nya juryn som styrelsen utsett inför bibu 2018. En jury som kommer att arbeta för att välja ut det bästa, mest spännande och mest utmärkande ur svensk scenkonst för barn och unga, med premiär år 2016 och 2017, till bibu-programmet 2018.

 

Juryn för bibu 2018 består av:

 


Moa Backman, dramatiker och dramaturg. Hon har satts upp på bland annat ung scen/öst, UngaTur och Regionteatern, och arbetat som dramaturg på Uppsala stadsteater och Turteatern. Moa är teater- och barnkulturvetare och har en bakgrund som producent och arrangör inom Stockholms frigruppsliv. Hon ingår också i den separatistiska performancegruppen UNIVERSALSKÖTE. Som dramatiker utforskar Moa teman som femininitet, utopier och tid utifrån normkritiska perspektiv, gärna med särskilt fokus på barn och unga. Hon har bland annat skrivit pjäserna ORKA, En jobbdröm och Under tiden, samt ljud- och vandringsföreställningenDU VET HAVSDJUPEN.

Stefan Hansen, producent och konstnärlig rådgivare på Teater Sagohuset i Lund, studerar scenkonstproducentprogrammet på Stockholms dramatiska högskola och är referensperson för utvecklingsbidragen inom Region Skåne samt regionråd i Stockholm för Teaterförbundet. Han har varit verksam som teaterproducent vid ett flertal fria grupper i Malmö, Lund och Stockholm samt på ett kulturhus i Paris. Han har även producerat tvärkonstnärliga scenkonstprojekt, kulturpedagogisk verksamhet, internationella aktörssamverkans- och utbytesprojekt samt varit ledamot i Teatercentrums styrelse och scenredaktör för Nöjesguiden Malmö/Lund.


Shirley Harthey Ubilla, universitetsadjunkt i dans vid Institutionen för konstnärliga studier, Karlstads Universitet, samt del av dans- och performancegruppen JUCK. Hon är i grunden streetdansare och utbildad vid Dans- och cirkushögskolan och Åsa Folkhögskola. Shirleys konstnärskap och undervisning genomsyras av frågor rörande genus, feminism och intersektionalitet.

Maria Hedborg, skådespelare. Hon gick ut Scenskolan i Göteborg1974 och turnerade med Riksteatern i tre år innan hon kom till Göteborgs stadsteater. 1978 startade Maria, tillsammans med Eva Bergman och Ulf Dohlsten, det som senare blev Backa Teater. Förutom kortare uppehåll för föräldraledighet, TV och film, så har Maria ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt barn- och ungdomsteater. Maria är numera pensionär, men medverkar just nu i THE MISFITS på Backa Teater.


Åsa Lundmark, regional riksteaterkonsulent i Norrbotten med inriktning mot barn och unga. Normbreddning, mångfald och jämställdhet är några av de perspektiv som hon brinner extra för och jobbat såväl ideellt som i flera utvecklingsprojekt inom scenkonstområdet de senaste åren.


Peter Sunesson producent för Salto!-festivalen som drivs av Dansstationen i Malmö. Festivalen är en årligen återkommande dansfestival i Skåne för barn och unga som äger rum i oktober. Med cirka 150 föreställningar per år är festivalen en av Sveriges och Europas största dansfestivaler för ung publik.

Läs mer om biennalen: bibu.se – scenkonstbiennal för barn och unga

Foto: Maria Ragnarsson

Grafikhuset