festivalnormal
festivalnormal

För svart för Ofelia. För vit för Othello. För benlös för Broadway. För blind för att vara publik. Är teatern verkligen en plats där allting kan hända? Eller är våra scener i själva verket reserverade för en viss sorts kroppar och berättelser?

Mellan 11 och 14 oktober är det dags för den andra upplagan av Festival Normal, Ögonblicksteaterns stora satsning på scenkonst som problematiserar våra föreställningar om vad som är ”normalt” genom att arbeta med, för, om och av personer med funktionsnedsättning. Teatercentrum samarrangerar tillsammans med en rad organisationer och arrangörer från både kulturlivet och handikapprörelsen.

Denna gång kommer festivalens hjärta att vara på Hamnmagasinet i Umeå. Programmet äger rum på flera scener och platser i Umeå och bjuder bland annat på ett flertal föreställningar producerade av fria teatrar: Skuggteaterns rykande färska föreställning ”Allt kommer att bli bra”, Turteaterns omtalade ”SCUM-manifestet”, Ögonblicksteaterns ”En hemlig rörelse” och Teater De Vills ”Teater på väg”.

På lördagen den 13 november klockan 19.00 samtalar kritikern Pia Huss och Ögonblicksteaterns konstnärliga ledare Johanna Salander om tillgänglig scenkonst tillsammans med moderator Eva Gustafsson, verksamhetsledare på Teatercentrum norra regionen.

Läs mer och boka ditt festivalpass eller enstaka biljetter här. Den 9 oktober sände Nya Vågen i P1 ett inslag om Festival Normal. Lyssna här.

Grafikhuset